TOTUL ȚINE DE AUR. DE CE A ALES UMANITATEA ACEST MATERIAL PREȚIOS?

TOTUL ȚINE DE AUR. DE CE A ALES UMANITATEA ACEST MATERIAL PREȚIOS?

TOTUL ȚINE DE AUR. DE CE A ALES UMANITATEA ACEST MATERIAL PREȚIOS?

Aurul este din timpuri imemoriale un metal ce a fascinat imaginația ființei umane. Este un simbol al nobilității, eleganței și bogăției, de aceea a fost râvnit de cei mai influenți oameni ai lumi. Este o formă de a pune în lumină statul social al unei persoane și chiar a unei națiuni întregi.

Din această cauză aurul, un metal prețios extrem de maleabil, a fost folosit, încă dinainte de baterea de monedă, pentru confecționarea bijuteriilor și împodobirea unor diverse piese simbol pentru figurile puternice ale omenirii. Cu trecerea timpului, aurul a devenit accesibil, fără a-și pierde însă valoarea, pentru mai multe categorii sociale în special datorită posibilității acestui metal de a fi modelat în plăci extrem de subțiri, lingouri și alte forme extraordinar de fine.

Totodată magia perpetuată de aur asupra societăților umane vine și din culoarea sa naturală și din posibilitatea acestui metal de a reflecta într-un mod aproape supranatural lumina. Această trăsătură îl transformă într-un suport aproape perfect pentru diverse pietre prețioase, aurul fiind preferabil pentru a accentua frumusețea unor astfel de pietre, râvnite și ele de către majoritatea societăților umane.

VALOAREA AURULUI ȘI DE CE ÎL MĂSURĂM ÎN ”KARATE”

Însă problema aurului a fost dezbătută și metalul a ajuns să fie clasificat în funcție de mai multe criterii. Mulți dintre noi cunosc și au auzit despre sintagme precum „aur de 14 karate” sau ”aur de 24 de karate” însă câți dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă această clasificare și cum distingem în valoare aceste tipuri de aur? Totul pornește de la o grilă de măsurare a purității aurului și anume câte părți din acest metal prețios există într-un aliaj. De exemplu atunci când vorbim despre „aur de 24 de karate” ne referim la faptul că aurul acesta este format din 24 de părți totale de aur, toate fiind aur pur fără vreun amestec de alte metale.

Doar că, să ne amintim că aurul pur este foarte moale și ușor de prelucrat ceea ce îl expune la zgârieturi, posibilitatea de a deforma foarte ușor o bijuterie din aur de 24 de karate și probabilitatea ca aceasta să se rupă. De aceea bijutierii au învățat să crească rezistența aurului prin aliajul cu alte metale. Rezultatul este, logic, o concentrație mult mai mică de aur (și așadar și o scădere a valorii monetare a obiectelor făcute din acest aliaj), dar și schimbarea culorii acestui metal prețios.Rezultatele au dus la aurul de 18 karate, adică el conține 18 părți de aur și 6 părți de elemente de aliere, aurul de 14 karate (aurul folosit cel mai des în orfevrărie) și aurul de 9 karate, în care cele 9 părți de aur reprezintă minimul legal pentru crearea de bijuterii de aur în România.

La această categorisire prin karataj s-a adăugat în 1975 și exprimarea valorii aurului prin miimi din greutatea totală a aliajului. Pentru a înțelege mai ușor trebuie să știți doar că acel conținut de aur exprimat în miimi reprezintă marcajul inscripționat pe bijuterii. Bunăoară este necesar să cunoașteți faptul că, în țara noastră, 1.000 de miimi, toate fiind aur, sunt echivalentul a 24 de karate. Aurul de 18 karate este echivalat cu 750 de miimi (din 1.000 de miimi, 750 sunt aur pur, 250 sunt elemente de aliere). La fel aurul de 14 karate echivalează cu 585 de miimi de aur pur, restul până la 1.000 fiind elemente de aliere.

După cum ați citit și mai sus acest proces de aliere schimbă și culoarea aurului. În acest mod apr diferențieri pe culoarea ale acestui metal prețios, diferențieri despre care veți putea afla într-un articol următor.